A Hajsza-sorozat egy magyar hagyományőrző akadály- és terepfutó versenysorozat, melynek több állomása, helyszíne is van. A pannonhalmi és győri szakemberek ötlete és szakmai iránymutatása alapján megszervezett rendezvényeknek ez idáig a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertje adott otthont.

A versenyek jellegzetessége, hogy a résztvevőknek a kijelölt táv lefutásán túl különféle, a kitartást, koordinációs készséget, szellemi frissességet is próbára tevő akadályokat is teljesíteniük kell, melyek kitalálásánál elsősorban a magyar népi játékok és térségi hagyományok jelentik a kiindulópontot, de kreatív csapatunk egyedi ötletekkel is fűszerezi a versenyeket. (íjászat, szalmabála vár, kelevéz hajítás, gólyalábazás, vízhordás, palánkmászás, zsákban futás, stb.)

A 2015 októberében rendezett első futamon közel 500 résztvevő teljesítette a 11 km hosszú, akadályokkal és nagy szintkülönbséggel tarkított pályát.

A pozitív visszajelzések alapján 2016 májusában útjára indítottuk a SuliHajszát is. Ezt megelőzően ilyen jellegű verseny kifejezetten iskolások számára még soha nem került megrendezésre. 19 iskola 35 csapata, több mint 200 versenyző vetélkedett egymással. A győztes iskola a vándorserleg mellett a szponzorok által biztosított 500.000,-Ft értékű sporteszközzel lett gazdagabb A másnapi nyílt futamban már több, mint 700 ember mérte össze tudását. A rendezvényről a magyar TV 4 perces tudósításban számolt be híradásaiban.

A 2016 októberében megrendezett harmadik versenyünkön a regisztrált futók száma meghaladta az 1000 főt, a versenyre már az egész ország területéről és külföldről is érkeztek. A PannonHajsza márkanévvé vált, a nevet oltalom alá helyeztettük.

Mivel a megnövekedett létszám jelentette igényeket a pannonhalmi helyszín sajnos már nem tudja kiszolgálni, így 2017 májusában a Bakonyban található Cseszneki vár és környezete ad majd otthont a következő versenyeknek.